به زعفران، طلای سرخ میگویند. یعنی این ماده خوشبو و همیشه حاضر در صحنه مهمانیهای ایرانی بسیار ارزشمند است. خودتان بهتر میدانید که قیمت زعفران کم نیست. پس انتظار میرود که مثل هر صنعت پرسود دیگری، پای متقلبان هم به بازار خریدوفروش آن باز شود به همین خاطر باید در خرید زعفران اصلی دقت داشت.
تجارت زعفران هم مثل خیلی از تجارتها با دخالت سودجویان روبروست. بنابراین تشخیص زعفران اصلی و زعفران تقلبی مسالهای است که باید خریداران در هنگام خرید زعفران به آن توجه داشته باشند. با آن که ایران تولیدکننده بیش از ۹۰ درصد زعفران جهان است، طبق گزارشی که در آذر ماه ۹۸ منتشر شده، یکی از روشهای سودجویان برای این محصول این است که زعفران تقلبی را با زعفران اصلی مخلوط میکنند و پس از بسته بندی آن را در بازار میفروشند.
از دوران قدیم کشورهای ایران، اسپانیا، هند و یونان در کشت زعفران پیشقدم بودهاند و تا به امروز نیز توانستهاند تجارت جهانی این ماده خوراکی ارزشمند را حفظ کنند. میزان رنگ دهی، درصد ماده کروتین که باعث تلخی طعم آن میشود و خلوص کامل زعفران در آزمایشگاه اندازهگیری میشود ولی با اطلاع از برخی روشها میتواند زعفران اصل را از نوع تقلبی آن شناسایی کرد. ابتدا باید زعفران را از نظر ظاهری بشناسید. سرشاخه کلالههای زعفران در قسمت بالا به شکل شیپور است و در پایین باریکتر میشود. رنگ زعفران قرمز تند است.
یکی از روشهای تشخیص زعفران اصلی، استفاده مناسب از کلمه شیرین است. زعفران خوب همیشه عطر شیرین دارد و نه طعم شیرین. یکی از رشتههای زعفران را روی زبان خود قرار دادید. اگر طعم شیرینی درون دهان خود احساس کردید، این زعفران تقلبی است. گاهی افراد سودجو برای افزایش وزن زعفران، آن را به عسل یا شکر آغشته میکنند. زعفران اصل کمی به تلخی میزند یا گاهی هم هیچ طعم خاصی نمیدهد.
یکی دیگر از روشهای قطعی برای تشخیص زعفران اصل، عطر آن است. برای این راهکار باید عطر زعفران اصل را به خوبی بشناسید. عطر زعفران اصل بسیار جذاب و هیجانآور است، اگر بدانید رایحه واقعی عسل و یونجه چگونه است، به احتمال زیاد میتوانید عطر زعفران اصل را هم تشخیص دهید. این عطر ترکیبی از عسل و یونجه است. هر چه زعفران تازهتر باشد، بوی آن تندتر است.
از آنجایی که کیفیت زعفران متفاوت است و اکثر مردم این موضوع را نمیدانند بهتر است تا ابتدا با روشهای اولیه تشخیص زعفران اصل از زعفران تقلبی آشنا شد. روشهای تشخیص انواع زعفران بسیار ساده است.
یکی از روشهای آسان برای تشخیص محصول اصل و تقلبی این است که به استانداردهای درج شده روی بستهبندی محصول توجه شود.
روشهای زیاد اما ساده و اثبات شده دیگری هم برای تست کیفیت زعفران بدون انجام آزمایشات گران قیمت وجود دارد. این تستها و روشهای تشخیص زعفران اصل در ادامه در چند گروه طبقه بندی شده است:
۱- تشخیص از طریق دیداری (دیدن زعفران)
۲- تشخیص از طریق بویایی
۳- تشخیص از طریق مزه
۴- تشخیص از طریق آزمایش آب سرد
۵- تشخیص از طریق بنزین
اولین کار این است که زعفران مورد نظر خود را از برند های معتبر و از فروشگاه های رسمی همچون شرکت تعاونی نصیر زعفران خریداری کنید. این کار تا حدود زیادی ما را در خرید زعفران اصل یاری می کند. شرکت های اصیل تولید کننده زعفران که به صورت رسمی و با پروانه تایید شده فعالیت می کنند، ملزم هستند که برای زعفران خود آنالیز کیفی ارائه دهند و این به معنای تایید رسمی کیفیت زعفران ارائه شده است و می توان احتمال وجود زعفران تقلبی در آن را منتفی دانست.
درباره استاندارد هایی که برای آنالیز کیفیت زعفران وجود دارد، به تفصیل صحبت شد. زمانی که محصولی با استاندارد های بین المللی تولید و عرضه میشود، اطمینان خواهید داشت که محصولی با کیفیت تهیه کردهاید. بنابراین توصیه ما خرید زعفران بسته بندی شده نصیر زعفران با استاندارد های جهانی است.